Je brein in beweging deel 1

A

ltijd op zoek naar kennis en deze willen delen, dat is mijn missie. Interessante onderzoeken, afwijkende meningen of gewoon leuk om te weten. Ik schrijf blogs over de werkende mens in de organisatie die te maken krijgt met gedoe, veranderingen, plezier en overtuigingen. Veel leesplezier.

In deze blog: geruststellen in spannende situaties?

Je comfortzone

Je baan leuker en spannender maken is niet iets waar je elke dagen mee bezig bent. De dagen vloeien in elkaar over en zit je heerlijk in bubbel. Niets mis mee. Echter als je stappen wilt maken en gevraagd wil worden dan is het zo nu en dan helemaal niet verkeerd om juist uit de bubbel te stappen. Voordat we dat gaan doen, geef ik je drie situaties en ben benieuwd wat je advies is.

Neefje van 12

Stel je voor, je bent oom van een 12-jarige energiebom die behoorlijk goed kan voetballen. Althans dat hoor je om je heen en als je eerlijk bent torent hij inderdaad op het middenveld er bovenuit. Hij is wat groot voor zijn leeftijd maar oogt elegant in zijn bewegingen dan onbehouwen.  Zijn droom is profvoetballer worden. Altijd een bal bij zich wanneer je hem spreekt. De komende wedstrijden weet je dat er scouts van de drie grote clubs komen kijken. Wat zeg je tegen je neefje van 12?

Jonge manager

Eveline is een jonge manager is gevraagd door de directie om namens haar afdeling een tien minuten durende presentatie te verzorgen over het ontwikkelen en behoud van talenten. Ze moet optreden voor een gehoor van bijna tweehonderd man, met als klap op de vuurpijl dat de directeur er ook bij is. Die keren dat ze een presentatie gaf, maakte zich dagen vantevoren zorgen en voelde lichtelijke paniek opkomen wanneer ze tijdens een meeting een korte toelichting moest geven op een rapport. Over twee dagen staat ze voor het grootste publiek ooit. Dit is haar kans om de volgende stap te maken.

Je vriend helpen

Een vriend van je, begin vijftig is vanwege een reorganisatie van zijn bedrijf ontslagen. Hij heeft op tientallen banen gesolliciteerd, maar werd slechts een handvol keren uitgenodigd voor een gesprek. Hij begint zich zorgen te maken over zijn leeftijd en dat ze daarom hem niet in dienst willen nemen. Via jouw relatie, kan hij op gesprek komen. De functie is hem op lijf geschreven. Vandaag is het gesprek en hij heeft het gevoel dat dit zijn laatste kans is om nog een baan van betekenis te vinden.

Welk advies geef jij?

De vraag die ik je nu wil stellen is; welk advies zou jij deze mensen in deze kritieke ogenblikken geven? Zou je ze aanraden om te proberen te ontspannen en tot rust te komen?

Plaats een reactie