A
ltijd op zoek naar kennis en deze willen delen, dat is mijn missie. Interessante onderzoeken, afwijkende meningen of gewoon leuk om te weten. Ik schrijf blogs over de werkende mens in de organisatie die te maken krijgt met gedoe, veranderingen, plezier en overtuigingen. Veel leesplezier.
In deze blog: ze kunnen je niet lezen
De meeste mensen zijn onzeker
In de afgelopen jaren heb ik mijn praktijk veel cliƫnten mogen begeleiden in hun proces van persoonlijke ontwikkeling. Een van hen staat me nog helder voor de geest. Een directeur van een middelgroot bedrijf die toegaf zo onzeker te zijn over zichzelf, de koers van het bedrijf en wat te doen om mensen te behouden, dat hij regelmatig midden in de nacht wakker lag, piekerend over de dingen die hij moest doen. En toch hield hij een inspirerend verhaal over de visie van het bedrijf, stippelde een route uit voor het bedrijf en ging praten met zijn mensen om te weten wat er speelt.
Mythe van zelfvertrouwen
Ogenschijnlijk stralen ze kracht uit en veel zelfvertrouwen. Maar om overtuiging en plezier uit te stralen in hun baan, is er hard werken aan vooraf gegaan. Echter aan de binnenkant gaat er veel strijd en onzekerheid aan toe. Dit noemen we de zelfvertrouwencontradictie: doordat anderen er zo zelfverzekerd uit zien, worden wij om de tuin geleid en geloven we dat we zich vanbinnen ook zo voelen. In werkelijkheid is het zo dat mensen vaak zelfverzekerd lijken door de manier waarop ze zich gedragen, maar heimelijk kunnen ze wel geplaagd worden door angst en twijfel.
Een kwestie van doen
Er is een dunne scheidslijn tussen angst en opgewonden. Beide gaan gepaard met prikkels. Angst geeft negatieve emoties en opgewonden positieve prikkels. En daar lijkt ons brein beter mee om te kunnen gaan. Dus in plaats van bang te zijn, waarbij je brein in een overlevingsmodus schiet, is het dus een kwestie van actie en dan zien wat het resultaat is. En tegen jezelf te zeggen hoe spannend dat het is om met je mensen in gesprek te gaan over de koers en de richting.